Svaz pacientů ČR vítá dohodu místo stávky praktických


cross-147923__180

Tiskové prohlášení

 

Svaz pacientů ČR vítá dohodu místo stávky praktických lékařů

 

Svaz pacientů ČR vítá dohodu zástupců praktických lékařů místo vyhrožování stávkou. Přesto musíme jménem pacientů dát stanovisko, aby bylo srozumitelné, o co vlastně jde.

Dosažený podmínečný smír je vlastně úspěchem ministerstva zdravotnictví. Ministr nabídl navýšení kapitací o 2%, což je méně, než by odpovídalo inflačnímu pohybu a rostoucímu výběru pojistného. Je to ale relativně dost, uvážíme-li, že praktičtí lékaři jsou dlouhodobě lépe odměňováni, než subalterní lékaři v nemocnicích. Nemají ovšem takové výhody, jaké umožňuje vadná legislativa stomatologům (velkým vyčleněním výkonů za hotové platby), nebo porušování zákona některým gynekologům (nezákonné vybírání „tzv. reg. poplatky“).

Průměrná měsíční platba za registrované pacienty je více než 200 000 Kč, což dobře stačí k pokrytí nákladů na sestru, ordinaci, auto (do ceny 400 tis.) a odměnu lékaře, a problémy mají jen ti, kteří mají málo pacientů, což může být problém při shlukování lékařů v centrech a když má lékař horší pověst a pacienti mu utečou.

Podle našich zambulance-148747__180kušeností velká většina praktických lékařů chápe realitu, ale jedná tak, jak jim to systém umožňuje a jak je navádějí jejich představitelé, kteří objektivní skutečností patrně nechtějí vidět.

 

Pacienti nemohou stávkovat, tedy jeko nejít k lékaři na vyšetření nebo ošetření, aby upozornili, že jsou ohroženi nedostatečným přílivem mladých praktiků, což souvisí se způsobem získávání práva lékaře na samostatnou práci.

Také pacientům vadí, že praktici nemají smluvně zakotvenou účast na systému pohotovostních služeb. Ať se připraví legislativa klidně ve spolupráci zástupců pacientů, praktických lékařů, samospráv a ministerstva.

Svaz pacientů ČR očekává, že sdružení praktických lékařů přestanou útočit na nemocniční lékaře, kteří musí řešit většinu složitých situací, které praktici nevyřeší, ani nemohou, při své odborném zaměření.

Nadále trváme na tom, že praktičtí lékaři budou financování kapitační platbou (bez nesmyslných poplatků od pacientů), aby první linie v poskytování základní zdravotní péče byla dostupná všem obyvatelům bez rozdílu jejich bohatství nebo chudoby. Česká republika je kulturní a civilizována země a proto trváme na dostupné potřebné zdravotní péči pro všechny.

Svaz pacientů ČR jako člen poradního týmu amerického prezidenta na dostupnou zdravotní péči svým občanům žádá české praktické lékaře k využívání legislativních nástrojů na dojednání oprávněného navýšení kapitační platby za registrovaného pacienta, nikoliv však braní si nemocných jako rukojmích ve sporu se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví!

Praha 16.9.2016

 

Grémium Svazu pacientů ČR

Luboš Olejár, v.r. prezident

 

 

__________________________________________________usa_badge-686325__180

Svaz pacientů ČR je členem poradního týmu prezidenta U.S.A.

 

 

Updated: 19.9.2016 — 13:34