Prohlášení Unie porodních asistentek


Prohlášení Unie porodních asistentek

22.4.2017

 

V médiích a na sociálních sítích se objevuje mnoho mýtů a polopravd o zdravotní­m stavu ženy a dítěte, které zemřelo po překotném porodu na Blanensku.

Situace u překotného porodu je pro všechny zúčastněné stresují­cí­ a je zřejmé, že jak policie, tak rychlᡠzáchranná služba postupovala tak, jak v tu chví­li považovala za nejlepší­. Unie porodní­ch asistentek nikdy nemluvila o tom, že záchranná služba na mí­sto nepřijela včas. U překotných porodů je časté, že zdravotníci přijedou na mí­sto až po narození­ dítěte a překotné porody bývají­ rizikové i v případě, že se odehrávají v porodnicí­ch.

Je ale překvapivé, že se v médiích neustále objevují­ rozporuplné informace. Všechny spekulace a nepodložené obvinění­ pouze umocňují­ žal rodiny, která se vyrovnává s úmrtím dítěte.

Ráda bych vyzvala novinářky a novináře, aby se drželi faktů, nešířili  nepodložené spekulace a polopravdy. Informace o příčině úmrtí­ dítěte přinese soudní­ pitva. Průběh situace osvětlí policejní­ objektivní­ vyšetřování.

Podle slov rodiny a dokumentace porodní­ asistentky se nejednalo o plánovaný domácí­ porod, žena chtěla v doprovodu své porodní­ asistentky porodit v porodnici, se kterou má porodní­ asistentka smlouvu. Porodní­ asistentka ženu již v průběhu těhotenství­ informovala o tom, že pro ni není­ domácí porod bezpečnou variantou.

Ještě jednou bychom rádi rodině v této tragické situaci popřáli mnoho sil. Děkujeme také všem zdravotníkům a zdravotnicí­m, kteří se k rodině chovali s respektem a úctou.

Rodina je nadále v kontaktu s porodní asistentkou, která bude o ženu pečovat po propuštění­ z porodnice.

 

Mgr. Kateřina Hájková Klíčová

výkonná ředitelka Unie porodní­ch asistentek

tel: +420 734 637 379

 


Odkaz:

  1. PؘEKOTNÝ POROD NA BLANENSKU: MÉDIA, NEPODLÉHEJTE SPEKULACÍM

 

 

 

Updated: 15.5.2017 — 21:20