Svaz pacientů ČR vítá obnovení preventivních prohlídek školních dětí

Svaz pacientů ČR vítá obnovení preventivních prohlídek školních dětí

 

storytelling-294375__180Systém preventivních prohlídek školáků patřil k tomu, čím československé zdravotnictví vynikalo i v dobách omezených materiálních podmínek. Jeho likvidace byla hrubou chybou a zavinila všeobecné zhoršení zdravotního stavu naší školní mládeže. Ten ještě zhoršila nová ohrožení, jako šíření drog a rostoucí počet obézních dětí.

 

Svaz pacientů ČR proto vítá iniciativu ministra zdravotnictví obnovit školní prohlídky v nové, zlepšené podobě, s širším záběrem.

Námitky, že si to mohou obstarat sami rodiče, nerespektují realitu zejména v tom  směru, že pouze část dětí by byla takto sledována a to ještě jen nesystematicky a při nákladech, které by se moc nelišily od nákladů na systematické sledování celé dětské populace.

Námitka, že na to nejsou peníze, je zcela nesmyslná, protože dobrá preventivní zdravotnická činnost naopak vede ke snížení nákladů, které je nutné na veřejné zdravotnictví vynakládat.

Zbývající námitka, že by došlo ke ztrátě času potřebného k vyučování, je rovněž nemístná, protože by se na to mohl ušetřit čas jen o málo rozvážnějším postupem při povolování řádného i mimořádného volna na školách. Kromě toho by snížená nemocnost zajistila větší průměrnou účast na vyučování.

Doporučujeme, aby účast na provádění školních prohlídek, podobně jako účast na zajišťování pohotovostních služeb, byla součástí smluvního ujednání při uzavírání smluv s lékaři, včetně záruky jejího hrazení.

Praha 17.4.2015

 

Svaz pacientů ČR

Ing. Josef Mrázek, CSc., viceprezident

Updated: 14.11.2015 — 23:46