Reforma odborné přípravy zdravotních sester a bratrů

Reforma odborné přípravy zdravotních sester a bratrů.mrazek2m

Stanovisko Svazu pacientů ČR

 

Předmětem sporu je účelnost vysokoškolského vzdělávání zdravotních sester a délka jejich odborné přípravy na povolání.

Vyšli jsme z toho, že odborná úroveň absolventek úspěšně maturujících na středních odborných školách byla vždy shledávána lékaři i pacienty jako velmi dobrá a byly schopny úspěšně pracovat a být oceňovány i v cizině. Adaptace vzdělávacího procesu s ohledem na vyvíjející se lékařskou vědu probíhala bez problémů. Pomaturitní vzdělávání bylo potřebné jen u maturantek všeobecně vzdělávacích středních škol za účelem doplnění odborných znalostí.

 

Vědomi si tohoto stavu jsme si kladli otázku, proč má být nějakými změnami narušena osvědčená spolupráce středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných zdravotníků, to jest sester a lékařů, která také odpovídá dělbě jejich práce.

Domníváme se, že příčinou jsou nezdravé ambice jednotlivců, které našly živnou půdu v zájmech vedení institucí starajících se o vzdělávání sester. Jde o druh střetu zájmů. Zájem o racionální způsob přípravy se střetává se zájmem o zvýšení vlastní důležitosti a také příjmů.

 

Nezodpovědné je, že nebyly zváženy pochopitelné negativní následky nových požadavků na dobu trvaní studia a jeho vysokoškolský charakter. Jde o tyto chyby:

 

Neprávem a zbytečně byly dehonestovány sestry vzdělávané tradičním způsobem.

 

Klesl zájem o toto povolání následkem ztížení přípravy na něj a bez vyhlídek na lepší postavení po absolvování.

 

Byl porušen vztah vysokoškolák lékař – středoškolák sestra odpovídající charakteru a dělbě práce.

 

Vznikají problémy finanční.

 

Ohroženi jsou pacienti, protože souhrn chyb přispívá k rostoucímu nedostatku sester.

 

Ze všech těchto důvodů Svaz pacientů ČR podporuje návrh ministra zdravotnictví, aby zákon nepožadoval vysokoškolské vzdělání u zdravotních sester a aby absolventky středních odborných škol s maturitou byly uznávány jako plnohodnotné a samostatné zdravotní sestry a případné doplňující pomaturitní, například jednoroční, odborné vzdělání bylo doporučením při výběru vrchních a staničních sester. Domníváme se, že vývoj lékařské vědy nevyžaduje prodlužování výchovy zdravotníků, vyžaduje pouze odpovídající kvalitu výuky.

 

Grémium Svazu pacientů ČR

Ing. Josef Mrázek, CSc., viceprezident SPČR

 

Updated: 14.4.2016 — 1:20