Stanovisko Svazu pacientů ČR k situaci financování zdravotnictví

dopo_SPCR


Stanovisko Svazu pacientů ČR k situaci financování zdravotnictví –

 

 

 

1)     Odmítáme řeči o tom, že veřejné zdravotnictví je černá díra. Veřejné zdravotnictví není zatíženo většími nehospodárnostmi, než jiné obory ve sféře státního vlivu.

 

2)     Veřejné zdravotnictví je skutečně podfinancované, protože odvody z příjmů byly zavedeny ve výši jinde přiměřených 13.5%, ale zatímco hrubý produkt vztažený na jednoho obyvatele ČR je zhruba 70% hrubého produktu v Rakousku nebo Německu, průměrná mzda je v ČR méně než poloviční. Z ní odvozených 13.5% je jen 71% toho, co by se získalo z produktivitě odpovídajících mezd a platů.

 

3)     Při platech odpovídajících produktivitě práce by na veřejné zdravotnictví bylo k dispozici 9.95% HDP, tedy méně, než u západních sousedů, ale dost pro naše úsporné veřejné zdravotnictví a o celých 40% více, než nyní.

 

4)    Je chybou ministra financí, že ani nenavrhl zdanění bezdůvodných zisků exportérů a chybou vlády, že se nepostarala o dostatečné mzdy ve sféře svého vlivu, zatímco částky na to potřebné jsou srovnatelné s tím, co dostávají fotovoltaičtí baroni a mnohem menší, než ztráty způsobované ČNB v rozporu se zákonem o ČNB.

 

5)    Protože se to dost rychle nedá dát do pořádku, musí vláda mimořádně významně zvýšit státní pojistné pro příští rok do konce června vydaným vládním nařízením, jak to stanoví zákon. Požadujeme státní příspěvky za státní pojištěnce na úrovní samoplátců bez příjmů ve výší 1337 Kč /osoba /měsíc.

 

6)    Důvodem odcházení zdravotníků jsou jak mnohem vyšší platy tak i ostatní okolnosti, mezi které patří i pracovní přetížení u sester i lékařů a chyby při řešení podmínek získání plné kvalifikace u lékařů.

 

7)    U zdravotních sester bylo a je hrubou chybou trvat na vysokoškolském vzdělání pro všechny, bez ohledu na následky tohoto kroku, a aniž by se zvážila kvalita sester vzdělávaných tradičním způsobem. Žádáme zrušit povinné vysokoškolské vzdělání u zdravotních sester.

 

8)    Protestujeme proti vyřazení mnoha léků terapeuticky nezbytných z hrazení pojišťovnou a tím i z regulace cen. Jde zejména o léky levné, volně prodejné a léky na bolest.

 

9)    Postrádáme kategorizační komisi pro léky, která by, mimo jiné, dohlížela na možnost patřičného řešení každého případu léky bez doplatku. Žádáme obnovení činnosti kategorizační komise léčiv.

 

10)                  Protestujeme proti vyřazení patřičné lékařské péče o zuby z hrazení z veřejného pojištění. Dnes nám zbylo už nefunkční torso. Žádáme nápravu hrazením celého ošetření zubu u pacientů, kteří pravidelně chodí na preventivní prohlídky, včetně zubních náhrad.

 

11)                   Odmítáme námitky, že je zvýhodňována nemocniční péče, ta je základem, včetně venkovských nemocnic, které považujeme za důležitou oporu pro obyvatelstvo. Žádáme zvýšit mzdy všech zdravotníků v nemocnicích a to 3x 10% ve třech letech, protože dnes už v nemocnicích chybí i údržbáři…

 

12)                   Ambulantní specialisté nejsou plně využiti následkem trvale chybějícího objektivního ceníku, někteří nemají dost pacientů a jinde lékaři chybějí. Například v nemocnicích.

 

13)                   Každá privatizace nemocnic a podfinancování veřejných nemocnic podlamuje jejich funkci jako oporu nedostatečného pohotovostního systému, který je třeba rekonstruovat.

 

Grémium Svazu pacientů ČR

 

Updated: 1.5.2016 — 19:33