Platíte poplatek u gynekologa?

Otázka:woman-1293658__180

Dobrý den,
již řadu let chodím na gynekologii k MUDr. A. v Plzni. Rok co rok ode mě vybírá sestra poplatek 300 Kč, a to aniž by mi dala jakoukoliv stvrzenku.
Jsem povinna tento poplatek platit? Myslím si, že mám svobodné právo vybrat si ordinaci, ta mě musí přijmout (pokud nemá prokazatelné plnou kapacitu) a ne podmiňovat ošetření výběrem poplatku. Nebo se pletu?V době těhotenství mi sice pan doktor dělal každou návštěvu USG vyšetření, ale například video měl také za poplatek, na který jsem též nikdy nedostala stvrzenku. Je to legální?Moje otázka zní, zda a jak se mohu bránit těmto pravidelným ročním poplatkům.

zelené_kulaté_logo_2

Poradna SPČR:

Zákon o veřejném zdravotním pojištění jasně normuje, co je z veřejného zdravotní plně či částečně hrazeno.
Pokud gynekolog vybírá poplatky a ani nevíte za co, doporučujeme nejdříve zeptat se lékaře, za jakou nehrazenou službu je ten který poplatek účtován.
Žádný právní předpis zatím poskytovateli zdravotních služeb neukládá stvrzenky aktivně vystavovat. Pokud o ni ale požádáte, je povinen ji vyhotovit a předat.
Pokud Vám lékař účtuje za výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění, jedná se o protiprávní jednání a doporučujeme informovat Vaši zdravotní pojišťovnu, která má možnost využít finančních sankcí, či dokonce vypovědět s lékařem smlouvu.
.
Poradna SPČR

Updated: 1.8.2016 — 23:12