Proč RZS Kraje Vysočina jezdí s televizní kamerou


 

Titl.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Ing. Vladislava Filová

ředitelka ZZS KV

Vrchlického 61, 586 01  Jihlava

E:    filova.v@zzsvysocina.cz

_______________________________________

Titl.

MUDr. Jiří Běhounek

Hejtman Kraje Vysočina

.
.
.
Věc:    Žádost o vysvětlení jízdy RZS Kraje Vysočina s kamerou TV Nova.
.
.
Vážená paní ředitelko,
.
na základě reportáže TV Nova dne 1.8.2016 v Televizních novinách, kde reportér David Pik popisuje neochotu záchranářů a lékařů vyjíždět k nemocným pacientům, obracíme se na Vás s žádostí o vysvětlení, podle kterého zákonného ustanovení může RZS převážet televizní kameru nebo televizní štáb.stethoscope-147700_960_720
.
Současně Vás žádáme o vysvětlení, jaké je z ústavního pořádku České republiky poslání ZZS Kraje Vysočina a také nás zajímá, jak má vypadat postup pacientů, kteří se domnívají, že jejich stav se zhoršil natolik, že potřebují odborný lékařský zásah anebo převoz do nejbližšího zdravotnického zařízení, které hradí zdravotní pojišťovna pacienta.
.
Do funkce ředitelky jste byla jmenována 27.10.2009 s úkolem zřizovatele, jak stojí na webu Kraje Vysočina:
.
„Úkolem nově jmenované ředitelky je především udržet a rozvíjet vysokou kvalitu poskytované přednemocniční zdravotní péče. Od nového vedení očekáváme další rozvoj záchranky a stabilizaci zaměstnanců,“ uvedl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.
.heart-665186__180
Na základě těchto 3 úkolů od svého zřizovatele bychom očekávali, že pacienti vám nebudou překážet při jejich plnění. Dnešní reportáž na TV Nova však svědčí o opaku. Proč vám vadí pacienti, kteří volají o pomoc v nouzi? Očekáváte, že pacienti se nechají odvézt taxíkem na třeba 40 km vzdálenou pohotovost, kde je lékař diagnostikuje a pošle na hospitalizaci opět taxíkem?
.
Rádi bychom znali postoj vedení ZZS Kraje Vysočina ke svému poslání při plnění zákonné povinnosti.
.
S pozdravem,
.
Luboš Olejár
prezident Svaz pacientů ČR
.
Updated: 1.8.2016 — 21:54