Svaz pacientů ČR vyzývá k zavedení léčby pacientů kmenovými buňkami u pacientů s diabetickou nohou

Svaz pacientů ČR vyzývá k zavedení léčby pacientů kmenovými buňkami u pacientů s diabetickou nohou.

 

kmen. buňkyNeustále prodlužování termínu k zavedení hrazené péče kmenovými buňkami u pacientů s diabetickou nohou z veřejného zdrav. pojištění nám přijde jako neetický a nehumánní postup vůči spoluobčanům a pacientům, kterým by mohla být zachráněná noha od amputace.

Neustálé pokusy poslance PČR MUDr. Rostislava Vyzuly a jeho „pár fanoušku“ zpochybňovat nejlépe v televizi úspěšnost léčby, jen ukazují na to, že někteří lékaři se pokouší škodit nemocným. Odmítáme takového hry na účet amputací diabetických nohou.

Svaz pacientů ČR proto opakovaně vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby s plnou kompetencí zajistilo plnou úhradu léčby kmenovými buňkami u  pacientů s diabetickou nohou a tím pomohlo zachránit nevratným škodám.

 

Argumenty pro zavedení úhrady léčby kmenovými buňkami diabetické nohy:

  1. metoda léčby diabetické nohy kmenovými buňkami je určena pro pacienty, pro které ji jako účelnou indikují odborníci. Výběr nemusí být 100% úspěšný, ale rozhodně nejde o 80% omylů. Opak je pravdou!
  2. Metoda nevykazuje žádnou úmrtnost, takže případný neúspěch nemá fatální následky a naopak úspěšné aplikace prodlouží život u některých pacientů ze sledovaného souboru bez trvalé amputace končetin. Mluvit zde o hazardu nemá logiku.
  3. U indikovaných pacientů jde o zcela reálnou naději a cynické vyjádření, že jde o drahý špás, je zcela nepřijatelné. Náklady na léčbu kmenovými buňkami na 1 pacienta v ČR jsou cca 100 tisíc oproti nákladům na 1 pacienta s amputovanou nohou ve výši cca 400 tisíc korun. V Německu je to poměr dokonce 4000 € proti nákladům 40.000 € na pacienta po amputaci nohy.
  4. Výsledky dosažené touto metodou vedou k jejímu rozšiřujícímu se používání v jiných státech např. Německo (má 16 center) a dokonce i Itálie (má 30 center), a rozlohou i počtem obyvatel poloviční Slovensko (má 2 centra) a zásada, že získávané poznatky musí být zaznamenávány a využívány, nesmí být zneužívána k jejímu zpochybňování.
  5. Komentáře jakéhokoliv občana nesmí bránit tomu, aby se pokroku lékařského vědeckého poznání dalo použít ke zlepšení situace pacientů i v České republice.

 

Praha 24.2.2015

 

Svaz pacientů ČR

za Luboš Olejár, prezident

 

 

Video k léčbě kmenovými buňkami:

https://www.youtube.com/watch?v=CDkjsWFJ4FE&feature=player_embedded

 

Updated: 15.11.2015 — 0:03