Graffiti, svoboda a zdraví

Graffiti, svoboda a zdraví

 

grafiti   Co má společného systém zdravotní péče se svobodou člověka?  Víc než si myslíte.  Pokud je člověk zdravý, může považovat za vrchol svobody třeba i to, že může  beztrestně  čmárat na fasády domů ( či jinam)  bez souhlasu jejich majitele. Postoj společnosti ke grafiti je prý „lakmusový papírek svobody“, zaslechla jsem dnes ráno v televizi.

 

To  může vyslovit  jen ten, kdo  „už neví roupama co by“ jak říkala moje babička o někom, kdo má vše a vymýšlí  jen čím by se bavil.  Každý, kdo si v životě musel něco odpracovat, nést zodpovědnost a něco prožil ví, že pocit svobody  a skutečná svoboda je v něčem jiném.

Stačí  když   má člověk sám nebo někdo z jeho blízkých zdravotní problém. V té chvíli je pro každého (kromě majitelů zničených objektů) malování po zdech  něco tak nepodstatného  a vzdáleného jako existence  další  galaxie. Každý se  pak zoufale snaží najít cestu  zpět ke zdraví v tom lepším případě, k udržení života v tom závažnějším.

 

   A zde jsme na rozcestí :

Evropský sociální model ( tedy i náš systém) se solidárním zdravotnictvím ( mimochodem i Amerika se ho snaží zavést )  umí zajistit nejen tu základní péči zachraňující život, ale vysoce specializované zákroky pro návrat ke zdraví bez ohledu na  výši konta pacienta, či jeho rodiny.  Systém pokrývá  i výpadek příjmů, které jsou u většiny lidí  důsledkem ztráty schopnosti pracovat.

Nebo   je to komercionalizovaný  systém, kde si prostě dobrou péči člověk musí zaplatit. (Mimochodem  je několikanásobně dražší než ten solidární.) Pak prostě člověk buď zaplatí nebo má smůlu. Čeká ho kolotoč, kde se ke zdravotním problémům přidává výpadek příjmů a zoufalá potřeba sehnat nemalé částky na potřebnou léčbu. Většina lidí střední vrstvy  to většinou  „nepřežije“ ( málokdo má takové finanční rezervy, aby si  dokázal udržet svůj sociální statut). V takové situaci  se nikdo příliš svobodný necítí.

Na hodnotě svobody se jistě shodnou zaměstnanci i živnostníci. Měli by se tedy shodnout i na tom, že částky  na zdravotní pojištění budou platit  stejně v zájmu udržení vysoké kvality zdravotní péče a její dostupnosti pro každého. Živnostníci to mají těžší, ale to by mělo být zohledněno v daních z příjmů. Není důvod pro různou výši zdravotního pojištění.

Nikdo nevíme, kdy a v jakém rozsahu  ji budeme potřebovat my nebo někdo blízký a náš systém ji pak poskytne každému bez ohledu na to, jak platí daně.  Na jednání tripartity požadavek  srovnání odvodů zaměstnanců a živnostníků vznesli nyní   odboráři  ústy svého předsedy Josefa Středuly.

V utrpení a bolesti si jsme rovni a měli bychom si být rovni i v našem podílu na zajištění zdravotní péče. Skutečně svobodný člověk je ví-li, že  jsou zajištěna jeho základní práva, ke kterým právo na přístup ke zdravotní péči patří. Graffiti je možná adrenalin.  Znakem svobodné společnosti jsou ale dobře fungující veřejné služby, ke kterým dobrá a všem dostupná  solidární zdravotní péče patří.

Praha 2.2.2015

 

Alena Gajdůšková

1.viceprezidentka Svazu pacientů ČR

Updated: 15.11.2015 — 0:10