Dopis prezidentu Zemanovi

Vážený panzenam1

Ing.. Miloš Zeman

Prezident České republiky

Praha – Hrad

 

Praha  29.6.2015

 

Otevřený dopis Svazu pacientů ČR

prezidentu republiky Ing. Miloši  Zemanovi

 

Vážený pane prezidente,

Ústava ČR zavazuje státní správu, aby zajistila poskytování patřičné zdravotní péče všem občanům, a stanovuje způsob jejího hrazení systémem veřejného zdravotního pojištění, to jest na principu solidárního hrazení, jehož cestou musí být hrazena celá, to jest úplná zdravotní péče. Tato péče musí být podle mezinárodních v ČR ratifikovaných zákonů patřičná a všem rovně přístupná. Za účelem její plné úhrady může vláda navrhnout zvýšení zdravotního pojistného, a nemá-li ministr financí na zvýšení pojistného za státní pojištěnce, může zavést progresivní zdanění, a aby se ušetřilo, žádat zrušení plurality zdravotních pojišťoven.

Stravování v nemocnici nejsou žádné hotelové služby, ale součást léčby. Nahrazovat z daní placené pojistné vybíráním poplatků, které platí bez solidarity jen nemocní, je nepřijatelné. Také odmítáme řeči, že spoluúčast je nízká. Podle Ústavy nemá být žádná. Místo poplatků byste mohl žádat úplné zrušení nemravných limitů při výběru pojistného od občanů s vysokými příjmy, a zavedení správného pojistného u podnikatelů a upozornit, že není z veřejného pojištění hrazena ani základní stomatologická péče. Za toto bychom Vám byli vděčni.

Dovolte, abychom nakonec uvedli, kde jsou na všechno potřebné peníze. Pouze Vy jste oprávněn jmenovat a také odvolávat předsedu a členy Rady ČNB. Ti dlouhodobě znehodnocují českou korunu proti euru o asi 10%. Nebylo to kompenzováno nijak, ale ztráty, které tím vznikají v zahraničním obchodu jsou nesrovnatelné s tím, co chcete vybírat od nemocných. Nebyly prokázány žádné výhody tohoto opatření pro obyvatelstvo, jen pro převážně zahraniční vlastníky.

Povšimněte si, prosíme, řádu částek, o které jde. Objem zahraničního obchodu je asi 3600 miliard Kč ročně. Deset procent z toho je 360 miliard Kč za rok. Hádání o poplatky, nebo úpravu pojistného placeného státem se týká asi dvou až čtyř miliard Kč, také za rok. Je to asi 1% škody způsobované obyvatelstvu činností ČNB.

Závěrem pak klademe otázku, proč zaměstnanci mají platit měsíčně v průměru daň na zdravotní pojištění ve výši cca 2800 Kč a stát (MF) za své pojištěné osoby jen 845 Kč?

 

S úctou,

 

Luboš Olejár

Prezident Svazu pacientů ČR

 

Ing. Josef Mrázek, CSc., v.r.

Viceprezident Svazu pacientů ČR

 

 

Updated: 14.11.2015 — 2:24