Prohlášení k novele zákona o prostředcích zdravotnické techniky (PZT)

Praha –bike-213691__180
Gremium Svazu pacientů ČR posoudilo problém novely zákona 48/97 Sb., pokud jde o prostředky zdravotnické techniky (PZT) a dospělo k tomuto stanovisku:

 

Při projednávání připomínek k této novele vyšlo najevo, že většině pochybností se mohlo předejít, kdyby již při tvorbě návrhu novely byly problematické body řešení konsultovány s odbornými lékařskými komisemi a pacientskými organizacemi. Je překvapující, že se to nestalo, když v obdobné kauze něco takového výslovně požaduje nebo doporučuje Ústavní soud. Kdyby se to stalo, bylo by mnohem snadnější vyjasnit, kdo a jak se může cítit být ohrožen tím, že v důvodové zprávě se uvádí mnohamiliardová úspora, která údajně bude novelou zajištěna. Jde o to, zda by byli nepřijatelně postiženi pacienti, nebo by se snížil či odstranil neoprávněný zisk výrobců, nebo by byl omezen i oprávněný zisk. Při složitosti a rozsahu této novely to nebylo možné v čase, který byl k dispozici, a při dané pracovní kapacitě, zjistit.

 

Kritizovaná reakce pana předsedy Paláta pravděpodobně byla vyvolána právě domělou nebo skutečnou hrozbou, že výrobci přijdou o miliardy korun. Ale ani pacienti nevědí, co bude, a odborné společnosti poukazují na nedostatečnost slíbených záruk. Připomínky Czechmedu sice mohou být určitým vodítkem, ale jejich respektování (ne jen formální odmítnutí) by znamenalo rozsáhlé přepracování díla.

 

Ing. Josef Mrázek, CSc., v.r.

Viceprezident Svazu pacientů ČR

 

Updated: 14.11.2015 — 2:24