Výzva Vládě ČR: Žádáme pro léčbu Covid-19 preparát Isoprinosine!


 

Výzva Vládě České republiky:

 

Žádáme pro léčbu Covid-19

Isoprinosine !

 

 

Česká republika neumožňuje lékařům oficiálně používat jeden z nejúčinnějších léků proti virovému onemocnění Covid-19, konkrétně preparát Isoprinosine, který vyzkoušelo mnoho pacientů, a byl  užíván také u pacientů v některých domovech seniorů, kde pak umíralo mnohem méně lidí než v jiných zařízeních.

Účinků léku si všiml také premiér Andrej Babiš, a následně vyhlásil, že Česká republika uhradí klinickou studii, která by definitivně prokázala účinky Isoprinosinu na koronavirovou infekci.

Problém tohoto léku totiž spočívá v tom, že ho vyrábí desítky firem na celém světě a nelze tak vydělat na jeho exkluzivitě.

Průšvih pro české pacienty je v tom, že lékaři nemohou oficiálně používat Isoprinosine na léčbu pacientů s koronavirem. Přesto tak činí, což připustil i SÚKL. Kdyby se však objevil problém, musel by se z podání léku zodpovídat lékař, který lék předepsal. Isoprinosine totiž v České republice není indikován pro použití na Covid-19.

V jiných zemích, například Polsku a Maďarsku, se přitom Isoprinosine smí pro léčbu Covidu-19 používat oficiálně. Kromě toho je v těchto zemích lék mnohem dostupnější. V Polsku se prodává přípravek Groprinosin, který je v podstatě totožný, dokonce zcela volně, takže není zapotřebí ani recept. Řada Čechů jej tam jezdí kupovat. Právě v sousedním Polsku, kde je tento lék volně dostupný, je v přepočtu na obyvatele výrazně nižší úmrtnost i počet těžkých průběhů nemoci než u nás.

Žádáme Vládu ČR, aby bez zbytečného odkladu zajistila dostatečné množství léku Isoprinosine k prodeji v lékárnách bez lékařského předpisu. U tohoto léku je při včasném podání odůvodněný předpoklad pozitivního vlivu na průběh onemocnění virem Covid-19. Je tedy nutné, aby byl dostupný všem pacientům s virovým onemocněním Covid-19, kteří o léčbu tímto přípravkem projeví zájem.

České nemocnice se pohybují na hraně vyčerpání personálních i technických možností, takže v budoucnu by mohla nastat situace, kdy nebude možné poskytnout dostatečnou péči všem potřebným pacientům.

Proto je nutné připustit všechny možnosti a medikamenty, které mohou pomoci zmírnit průběh onemocnění virem Covid-19, mezi něž patří i lék Isoprinosine, aby se zabránilo kolapsu českého zdravotnictví.

Pacient by měl mít možnost sám se rozhodnout, zda si chce tento lék opatřit a užívat jej či nikoli. Sám by pak nesl i případná rizika spojená s užíváním tohoto léku, stejně jako je tomu v případě jiných volně prodejných léků.

Lék Isoprinosine by tudíž měl být volně a v dostatečném množství dostupný k prodeji v lékárnách na celém území České republiky.

S pozdravem,

Luboš Olejár, v.r.                                                                               Josef Veselý, v.r.

prezident Svazu pacientů ČR                                                           člen Republikové rady

 

Updated: 24.4.2021 — 8:25