Stanovisko Svazu pacientů ČR k nedostupným lékům


 

Stanovisko Svazu pacientů ČR k nedostupným lékům

 

Před lety nepředstavitelný problém, že budou některé klíčové léky (antibiotika, cytostatika a další) v naší zemi nedostupné, se stal běžnou součástí našeho života.

 

Vláda a ministr zdravotnictví za to prý nemohou, vlastně ani nic pořádně proti tomu nemohou dělat,  tvrdí. Aby se odvedla pozornost  přichází ministr Válek s návrhem vydávat léky po jednotlivých pilulkách. Tím asi naznačuje, že za nedostatkem není selhání státu, ale pacienti, kteří mají u sebe moc léků, a proto je jim potřeba vydávat přesný počet.

 

Taková obdoba hesla ,,ani zrno nazmar“,  kterým komunistické vlády kdysi vysvětlovaly výpadky v dodávkách některého druhu pečiva. Teď je aktuální  ,, ani pilulka nazmar“. Stejně jako kampaň za každé zrnko nic nevyřešila, ani vydávání léků po jednotlivých tabletkách výpadky nevyřeší.  Nejsou totiž postihovány skutečné příčiny, kterých je v souhrnu hned několik. Ty nejdůležitější  pojmenujeme:

 

  1. Likvidace výroby chemické syntézy většiny léků na území EU. Chemické látky soužící jako základní účinná látka -surovina jsou totiž dnes vyráběny v Indii, Vietnamu a Číně. Farmaceutický průmysl ničí životní prostředí a ten ,,čistý“ je drahý. K tomu přistupuje tamní laciná pracovní síla.

  2. Chaotický systém úhrad léčiv ze zdravotního pojištění u nás vede k řadě anomálií. Za mnoho léků dostávají výrobci u nás citelně méně a tak je raději dodávají do sousedních zemí, kde mohou mít vyšší ceny a tedy i vyšší zisky (cytostatikum je k dostání na Slovensku, ale u nás ne…). Neprůhledný systém stanovení cen a úhrad léků u nás vede k absurditám, kdy chemicky totožné léky od různých výrobců dostávají zcela zásadně rozdílné úhrady od zdravotních pojišťoven. Za ceny a úhrady je zodpovědné ministerstvo.

  3. Výrazně stoupla poptávka po některých druzích léků proto, že je potřebují stovky tisíc ukrajinských uprchlíků. Vláda zaspala, vůbec jí nedošlo, že tak masivní nárůst dětí, žen a starších lidí znamená nárůst poptávky i po lécích. Ty je ovšem potřeba s předstihem objednat a jejich výrobu o dodávky naplánovat. To se zjevně nestalo.

Vypadá to, že ministerstvo zdravotnictví tiše doufá, že se situace postupem času sama vyřeší, protože celosvětové výrobní kapacity jsou vesměs dostačující. Bohužel to bude trvat dost dlouho a u některých druhů léků je předpoklad, že se problémy budou opakovat.

 

Svaz pacientů ČR navrhuje ministerstvu, aby přistoupilo k následujícím změnám:

  1. Stanovovat ceny a úhrady léků tak, aby identické nebo účinky plně srovnatelné léky měly i stejné maximální ceny a úhrady od pojišťoven.

  2. U nenahraditelných či těžko nahraditelných léků stanovovat maximální ceny a úhrady tak, aby nebyly citelně pod cenami v sousedních státech – Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Německo.

  3. Pomocí daňových a investičních pobídek, případně přímým investičním vstupem do již existujících výrobních firem zajistit výrobu základních a nezbytných léčiv na území ČR. Jednat s EU o zavedení finančních bariér, které vyrovnají náklady výroby léků v zemích, kde se přísně nedodržuje ochrana životního prostředí a cena práce je výrazně pod průměrem zemí EU.

 

MUDr. Davd Rath, v.r.

pacientský ombudsman Svazu pacientů ČR

 

 

 


 

Ke stažení:

Stanovisko Svazu pacientů ČR k nedostupným lékům

 

Updated: 19.2.2024 — 19:34