Víceprezidentka Svazu pacientů ČR, Mgr. Libuše Pešlová, podpořila pacienty v charitativní akci „Sebevědomí pro každý den“


 

Víceprezidentka Svazu pacientů ČR

Mgr. Libuše Pešlová

 

podpořila pacienty v charitativní akci

„Sebevědomí pro každý den“

 

 

 

 

V Národním muzeu se 22. ledna 2020 uskutečnil 26. benefiční večer „Sebevědomí pro každý den“, který uspořádal nadační fond „Onkologie pro 21. století“. Sešli se přední odborníci, lékaři-onkologové a také mecenáši nadačního fondu, aby na módním molu podpořili bývalé pacienty a pacientky s onkologickou diagnózou rakovinu prsu a prostaty. Ženy i muži různého věku či profese, které spojuje onkologická diagnóza, se pro ten večer stanou modely a modelkami.

Hosté, přivítala zakladatelka nadačního fondu „Onkologie pro 21 století“ a přední česká onkoložka paní profesorka, MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc, a to např. ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, náměstkyni ministra zdravotnictví MUDr. Alenu Šteflovou nebo manželku premiéra, Moniku Babišovou a další významné hosty.

 

Paní profesorka se specializuje na rakovinu prsu a mužských pohlavních orgánů. Je zakladatelkou i onkologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. I díky ní je dnes u nás diagnóza a léčba rakoviny prsu na světové úrovni.

 

Za získané finanční prostředky nakoupili pro onkologické oddělení Thomayerově nemocnice řadu velmi nákladných přístrojů sloužících k diagnostikování a léčbě nádorových onemocnění (mamograf, sonograf, pojízdný rentgen, monitory pro JIOP). Nadační fond se také podílí na zlepšování prostředí pro pacienty (televizory, nábytek, květinová a výzdoba atd.).

 

Dále představila činnost odbornou. Vydává řadu odborných a vědeckých publikací. Na poli zdravotní výchovy se podílí zejména produkcí brožur pro nejširší veřejnost a sérií videopořadů s názvem Videofilmy, které se týkají karcinomu prsu, kolorektálního karcinomu, testikulárních nádorů a melanoblastomu. Opakovaně fond spolupracoval na pořadech České televize „Diagnóza“.

 

Pravidelně pořádá odborná onkologicko-urologická a mammologická sympozia pro lékaře z celé České republiky. Nadační fond také organizuje pro pacienty společenské večery  módní přehlídkou žen po amputaci prsu, koncerty a umělecká představení, a to díky mnohaletým přátelstvím s řadou špičkových výkonných umělců.

 

Manekýnkami byly, jako vždy pacientky Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice, většinou pacientky prof. Abrahámové. Mezi manekýnkami byla též známá herečka paní Hana Maciuchová. K dobré náladě přispěla operní pěvkyně a sólistka Národního divadla Eva Urbanová, sólista Národního divadla Luděk Vele, klarinetista prof. Jiří Hlaváč.

 

Největšími hrdinkami byly modelky-pacientky, které prodělaly karcinom prsu. Tím, že vystoupily z anonymity, přinesly všem poselství odvahy, pokory a statečnosti, neboť nám všem ukázaly, že i s tímto onemocněním lze žít a být půvabná a elegantní. Svým vystoupením přinesly neobyčejný příspěvek ke zdravotní výchově obyvatelstva.

 

Psychická pohoda a sebevědomí hrají nespornou roli v léčbě každého onkologického onemocnění. Tento benefiční večer mimo jiné pomáhá ženám při návratu do běžného života i společnosti a nakonec i v krásné atmosféře Národního muzea.

 

Tisková sekce

Svaz pacientů ČR

 

 

 

Updated: 16.2.2020 — 23:44